Beleid regering en universiteiten oorzaak studievertraging?

Gepubliceerd op 20 november 2009, 15:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Universiteiten en regering stapelen maatregel op maatregel om studenten sneller te doen afstuderen. Het resultaat is dat studenten nog langer doen over hun studie, meldt dagblad De Pers. Veel universiteiten hanteren een bindend studie advies (bsa), studenten die een bepaald puntenaantal uit het eerste jaar niet halen, mogen dan niet verder met de studie en moeten stoppen met de opleiding. De harde knip tussen bachelor en master is al door acht universiteiten ingesteld. Beide maatregel moeten studenten tot harder werken dwingen.

Ook in de studiefinanciering kwam de focus te liggen op presteren. Met de invoering van de tempobeurs en later de prestatiebeurs werd de beurs omgezet in een lening bij onvoldoende prestatie. De Pers wijst op cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In collegejaar 1995 -1996 deden studenten 6 jaar over hun studie. In 2007-2008 was dat 6 jaar en 4 maanden.

Gerard Oosterwijk, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) laat het dagblad weten dat door al die nieuwe regeltjes de studieduur alleen maar meer gaat oplopen. “Ik vraag me echt af wie hier uiteindelijk mee geholpen is. Al deze regels hebben een consequentie, een straf, en die komt vaak neer op studievertraging. Terwijl dát juist iets is wat iedereen wil voorkomen.”

Tags: #Bachelor/Master, #Bindend studieadvies (bsa), #LSVb, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: