Plasterk verdedigt duurdere tweede studie

Gepubliceerd op 17 november 2009, 16:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Todaysportrait
Photo by roel1943
In het collegejaar 2008-2009 waren er 35.755 studenten in het hoger onderwijs die een tweede studie volgden nadat ze al een opleiding hadden afgerond. Dit liet minister Plasterk aan de Eerste Kamer weten. Dit naar aanleiding van vragen over het wetsvoorstel om het volgen van een tweede studie duurder te maken. Studenten die al een studie hebben afgerond, kan het instellingscollegegeld gerekend worden.

In de Eerste Kamer was veel kritiek op het plan omdat men bang was ambitieuze studenten te belemmeren. Plasterk wijst er op dat de hoogte van het instellingscolleggeld bepaald wordt door de universiteiten en hogescholen. Daarnaast stelt hij dat het niet de taak van de overheid is om meer dan één bachelor en mastergraad mogelijk te maken.

Plasterk: “Ik ben vertrokken vanuit de gedachte dat de overheid het in ieder geval mogelijk moet maken dat iemand voldoende is toegerust voor het werkzame leven gelet op de capaciteiten waarover hij beschikt. Voor het meerdere is de betrokkene zelf verantwoordelijk.”

Overigens wijst Plasterk op het feit dat de wetswijziging niet per definitie betekent dat een tweede studie duurder wordt.  Studenten die gelijktijdig twee opleidingen volgen, zijn vrijgesteld van betaling van wettelijk collegegeld voor de tweede opleiding. Veel leden van de Eerste Kamer vrezen dat dit tot uitstelgedrag bij de eerste studie leidt.

Het is de vraag of de Eerste Kamer overtuigd is door de argumentatie van Plasterk. Het CDJA heeft eerder al aangegeven hoop te hebben de duurdere tweede studie via de Eerste Kamer te kunnen stoppen.

Tags: #Bachelor/Master, #collegegeld, #Plasterk, #Politiek, #tweede studie


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 20 november 2009 12:45

    StudNed.nl | Wat bezuinigen we weg? :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: