‘Gebruik studenten niet als melkkoe’

Gepubliceerd op 17 november 2009, 13:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Eva ROODDe SP wil de prestatiebeurs houden, de VVD wil een sociaal leenstelsel en GroenLinks wil een studietaks. Deze week plaatst StudNed.nl bijdragen van politieke jongerenorganisaties. Vandaag ROOD-voorzitter Eva Gerrebrands

De steun voor de studiefinanciering daalt sterk in de Tweede Kamer. Na de PvdA en de VVD, wil nu ook het CDA kijken naar het afschaffen van de basisbeurs (Telegraaf, 11 november). De partijen die grote woorden gebruiken over de kenniseconomie, zijn bezig om toegankelijk hoger onderwijs bij het grofvuil te zetten.

Als studenten hun studie volledig zelf moeten betalen, zal circa 35% van de jongeren afzien van een hogere opleiding. Vooral jongeren uit gezinnen met een lager inkomen zullen kiezen voor werk in plaats van een studieschuld van 30.000 euro.  Er zullen minder leraren, ingenieurs en artsen komen, die Nederland juist zo hard nodig heeft. Meer hoger opgeleiden zorgen ook voor meer innovatie en een hoger nationaal inkomen. Afschaffing van de studiebeurs is dus nogal dom, want het zorgt voor een hogere drempel voor ambitieuze jongeren.

De kosten voor de basisbeurs worden betaald door de belastingbetaler. Iedereen profiteert immers van meer hoger opgeleiden. Ook de fietsenmaker en de slager zijn gebaat bij goede dokters en docenten. Als de student niets uitvoert, moet hij zijn studiebeurs terugbetalen. Maar als een student bereid is om een hogere opleiding af te maken, dient de overheid dat mogelijk te maken. Dat is een stuk slimmer dan studenten elke keer als melkkoe te gebruiken of op te laten draaien voor de gevolgen van de kredietcrisis.

Eva Gerrebrands
ROOD, jong in de SP

Tags: #Politiek, #ROOD, #SP, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: