Tweede Kamer bespreekt afschaffen studiefinanciering

Gepubliceerd op 11 november 2009, 14:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Bij de bespreking van de onderwijsbegroting in de Tweede Kamer was het al dan niet afschaffen van de studiefinanciering een heikel punt. De regeringspartijen doen er vaag over in hun woordvoeringen. Alles wijst er op dat het advies van de ambtelijke commissie dan ook zwaarwegend zal zijn op dit punt.

Sociaal Leenstelsel
Bij de oppositiepartijen zijn VVD en GroenLinks het opvallendst. De VVD pleit voor het invoeren van een sociaal leenstelsel. Halbe Zijlstra (VVD): “Een studie is vooral een investering in jezelf. Een studie levert een rendement op in de toekomst. Het is dan ook niet meer dan terecht dat je een hogere bijdrage van de gebruiker, de student, vraagt?” In een terugbetaaltermijn van 25 jaar kan dan inkomensafhankelijk worden terugbetaald. Wat de VVD betreft kan het sociale leenstelsel in september 2010 worden ingevoerd.

Via de belasting
“Ik heb het gevoel dat ik naar een leenreclame van de DSB zit te kijken.” reageert Tofik Dibi (GroenLinks) op het voorstel van de VVD. In de tegenbegroting van GroenLinks oppert Dibi het idee van de studieloon. Studenten krijgen dan een maandelijks loon waarmee ze in levensonderhoud kunnen voorzien. Later betalen mensen die gestudeerd hebben 1 % extra belasting. Als er ten minste modaal wordt verdiend. Dibi is bang dat armere jongeren door een leenstelsel ontmoedigd worden te gaan studeren.

D66 twijfelt openlijk over een sociaal leenstelsel. De SP en de PVV willen de studiefinanciering behouden.

Tags: #bezuinigingen, #D66, #GroenLinks, #Plasterk, #Politiek, #studiefinanciering


1 Trackbacks & Pingbacks

 1. 26 februari 2010 13:59

  StudNed.nl | D66 wil basisbeurs toch houden :

2 Reactie(s)

 1. rywana

  goedendag
  ik ben een leerling van 19 jaar.
  ik wil even iets mededelen.
  als je de studiefinanciering afschaf:

  - 9 van de 10 jongeren gaan niet meer naar school omdat ze het niet kunnen betalen of de ouders de studie niet kunnen betalen. zo krijg je dat jongeren geen toekomst hebben en sneller de criminaliteit in gaan. daarbij krijg je dat mensen die later kinderen krijgen hun kind niet meer verder laten studeren maar laten werken voor een paar cent.zo gaan we terug naar de oude tijd dat kinderen en mannen werken om rond te kunnen komen, en de rijken de kinderen naar school kunnen gaan en hun een goed centje verdienen. en dan ben ik een gewone burger die zo denkt maar zo denkt heel nederland erbijna over.

  met vriendelijke groeten


 2. Nienke

  Sowieso is dit dus onzin. Als de studiefinanciering wordt afgeschaft zullen er veel studenten zijn die stoppen met de studie, en dus geen of weinig kans maken op een (goede) baan. Hierdoor stijgt de werkloosheid, en kunnen ze vervolgens alsnog het handje ophouden bij de overheid. Niet afschaffen dus, want het is geen bezuiniging, er komen juist alleen maar meer kosten bij voor de overheid.


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: