Groningse studenten finalisten gentech-wedstrijd

Gepubliceerd op 11 november 2009, 12:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Bekerglas
Photo by Vinnl
Groningse studenten hebben een prestatie van wereldformaat geleverd tijdens de international Genetically Engineered Machine wedstrijd (de iGEM 2009) in Boston. Het team van de Rijksuniversiteit Groningen hoorde bij de zes finalisten, die verkozen waren uit een deelnemersveld van 110 teams van universiteiten uit de VS, Europa, Azië, Zuid-Amerika en Australië. De eerste prijs ging naar het team van Cambridge, Groningen eindigde eervol op een gedeelde vierde plaats.

De iGEM is een jaarlijkse wedstrijd voor studenten die zich bezighouden met synthetische biologie. De deelnemers werken aan een onderzoeksproject, waarin een bacterie zodanig wordt gemodificeerd dat hij een bepaalde functie kan vervullen. Deelnememers ontvingen in de zomer een kit biologische componenten.

De Groningse studenten namen deel met een E. coli bacterie die ze zo hadden omgebouwd dat hij arseen, zink en koper uit verontreinigd water kan verwijderen. De bacterie neemt de metalen op uit het water en produceert tegelijk gas in zijn cel waardoor hij gaat drijven en gemakkelijk kan worden verwijderd.

Het team bestond uit elf studenten uit verschillende studierichtingen (biologie, scheikunde, natuurkunde, informatica, psychologie, biomedische technologie).

Naast Groningen deed ook de TU Delft mee aan IGEM met een prijs voor Best Information Processing Project als resultaat. Het team uit Amsterdam trok zich voortijdig terug.

Tags: #Amsterdam, #bèta, #Delft, #Groningen


1 Reactie(s)


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: