Instroom hoger onderwijs fors gestegen

Gepubliceerd op 10 november 2009, 14:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

De Nederlandse universiteiten verwelkomen dit jaar bijna 12 % meer eerstejaars dan vorig jaar. De hogescholen hebben een groei doorgemaakt van meer dan 6 % ten opzichte van het vorige studiejaar. Alhoewel de instroom in het hoger onderwijs minder massaal is gestegen dan de eerst de voorinschrijvingen deden vermoeden, blijft de groei fors.

Universiteiten groeien drie keer meer dan geraamd was door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW). De groei bij de hogescholen is maar liefst vijf keer hoger dan de schatting van het ministerie. Als reden voor de grote groei wordt vaak de economische crisis aangevoerd. Bij de hogescholen is ook een stijging van het aantal doorstomende mbo-studenten merkbaar.

“Dat er nu voor het eerst 400 duizend studenten aan een hogeschool studeren is uiteraard goed nieuws voor de economie, want deze mensen hebben we straks hard nodig. Maar het is ook goed dat er steeds meer jonge mensen komen uit groepen waar studeren niet vanzelfsprekend is. We zijn blij met deze ontwikkeling. Het stelt hoge eisen aan hogescholen om deze groei te combineren met onze inzet om de kwaliteit van ons onderwijs te verbeteren”, aldus voorzitter van de HBO-raad Doekle Terpstra in een reactie op de nieuwe groeicijfers.

Ook de vereniging van Nederlandse Universiteiten (VSNU) is blij met de extra studenten. “De grote belangstelling voor het studeren aan een universiteit laat het belang van wetenschappelijk onderwijs helder zien. Wij verwelkomen de nieuwe studenten van harte!”, zegt Sijbolt Noorda, voorzitter van de VSNU.

Tags: #eerstejaars, #HBO-raad, #VSNU


2 Trackbacks & Pingbacks

  1. 18 december 2009 13:35

    StudNed.nl | Nieuwjaarswens hoger onderwijs? :

  2. 8 juni 2010 17:17

    StudNed.nl | Groei studentaantallen niet door crisis :

0 Reactie(s)

Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: