Studentenbonden willen focus op kwaliteit en toegankelijkheid

Gepubliceerd op 10 november 2009, 12:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Ronald Plasterk
Photo by roel1943
Vanavond wordt de onderwijsbegroting besproken in de Tweede Kamer. Volgens de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) en het Insterstedelijk Studenten Overleg (ISO) staan de kwaliteit en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs onder druk.

De studentenbonden wijzen op teruglopende middelen en stijgende studentaantallen. Nederland heeft het hoogste aantal studenten per docent van Europa en dit raakt de kwaliteit van het onderwijs dat docenten kunnen bieden. Gerard Oosterwijk, voorzitter van de LSVb: “Onze docenten zijn top, maar hebben gewoonweg niet de tijd om voor al die studenten afzonderlijk toponderwijs te bieden en ook nog eens toponderzoek te doen.” Henno van Horssen, voorzitter van het ISO: “Stijgende studentenaantallen, teruglopende middelen en Plasterk wil 20 procent bezuinigen. Dit terwijl iedereen snapt dat de kwaliteit en de toegankelijkheid van het hoger onderwijs gegarandeerd moeten blijven.

Daarnaast zijn ISO en LSVb bang dat de toegankelijkheid van het onderwijs in het gevaar komt. De oppositie komt met plannen om verder te bezuinigen op de studiefinanciering, stellen de studentenbonden. Gerard Oosterwijk: ”Veel studenten werken nu al teveel bij om rond te kunnen komen, dit zal zonder studiefinanciering alleen maar erger worden. Er komt een drempel om te studeren die ervoor zorgt dat studenten uit achtergestelde gezinnen straks misschien niet meer gaan studeren, terwijl we juist deze groep nodig hebben voor onze kenniseconomie.”

De LSVb laat weten dat er vandaag actie wordt gevoerd op het plein voor de Tweede Kamer. Studenten beelden een ‘Leerfabriek’ uit, om te onderstrepen dat in het huidige onderwijs output van studiepunten en diploma’s centraal staat. De student hoort centraal te staan en het eenzijdig focussen op zo goedkoop mogelijk veel mensen opleiden brengt niemand het gewenste resultaat, aldus de LSVb.

Tags: #bezuinigingen, #ISO, #LSVb, #Politiek, #studiefinanciering


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: