Plasterk pakt fraude met uitwonendenbeurs aan

Gepubliceerd op 09 november 2009, 15:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Todaysportrait
Photo by roel1943
Naar schatting van de PvdA zijn er zo’n 40.000 studenten die frauderen met de uitwonendenbeurs. Studenten die zich inschrijven bij de Informatie Beheer Groep als uitwonend, terwijl ze eigenlijk nog bij hun ouders wonen. Zo vangen deze studenten wel de beurs voor een uitwonende student. Minister Plasterk laat aan de Tweede Kamer weten dat hij actie gaat ondernemen.

Wonen bij familie is ook verboden

De controle wordt verscherpt en studenten die ten onrechte een uitwonendenbeurs ontvangen worden beboet. Dit schrijft minister Plasterk in een brief aan de Tweede Kamer waarin hij het actieplan misbruik uitwonendenbeurs presenteert. Ook ouders, tantes, ooms, vrienden en kennissen die willens en wetens meewerken aan studiefinancieringsmisbruik door een studerende bij zich te laten inschrijven terwijl hij of zij er niet woont, worden mogelijk beboet. Minister Plasterk heeft in samenwerking met onder meer het ministerie van Justitie en de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst een plan van aanpak opgesteld om misbruik tegen te gaan en de pakkans te vergroten.

Pilot in Twente
Momenteel wordt er in Twente al ervaring opgedaan met de aanpak van misbruik. De verwachting is dat deze pilot wordt uitgebreid naar een aantal grote studentensteden. Begin 2010 begint de IB-Groep met verscherpte controles op grond van de ervaringen met de Pilot in Twente. Daarnaast start de IB-Groep een voorlichtingscampagne voor studerenden, ouders en onderwijsinstellingen waarin de bestaande regelgeving en controlemogelijkheden worden verduidelijkt.

Tags: #fraude, #Plasterk, #studiefinanciering


1 Trackbacks & Pingbacks

  1. 15 juni 2010 21:56

    StudNed.nl | Fraude met studiebeurs wordt aangepakt :

1 Reactie(s)

  1. t van der velde

    Deze mensen laten zich uit schrijven bij de gemeente en schrijven zich in bij bv opa en oma. Wonene lekker bij pa en ma en vangen wel uitwonende beurs.Dus de controles op gemeentehuis zet geen zoden aan de dijk


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: