Opzij’s vrouwen top-100 concurreert nog niet met mannen

Gepubliceerd op 09 november 2009, 11:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Gerrit)

Elena
Photo by gwenael.piaser
Vrouwelijk opinieblad Opzij heeft in haar novembernummer de top 100 van machtigste vrouwen gepubliceerd. Vakbondsleider Agnes Jongerius staat bovenaan de lijst. De top van machtige Nederlanders, inclusief mannen, wordt nog steeds gedomineerd door mannen. Top-mannen zijn meestal afgestudeerd als ingenieur of econoom. Deze opleidingen hebben altijd al meer jongens dan meisjes aangetrokken.

Volgens Excecutive Werving en Selectiebureau Ebbinge komen de high potentials nog steeds voornamelijk bij de technische en hardere economie-opleidingen, zoals finance, vandaan. “Wij kijken naar studenten die zichzelf  als high potential zien. Met een technische opleiding kan je meer kanten op. Binnen de commerciëlere opleidingen zien we een veel grotere spreiding in ambitie,” aldus Annet van Essen, Ebbinge Campus Manager.

Uit cijfers van studiekeuze 123 blijkt dat de man/vrouw verhouding op bètaopleidingen niet minder scheef is geworden. Binnen economie en bedrijfskunde is de verhouding wel meer gebalanceerd. Studiekeuze 123 heeft geen cijfers over de man/vrouw verdeling binnen de economische specialisaties, dus het oude patroon van technische mannenopleidingen zou nog wel kunnen bestaan.

In de vrouwen top 100 is geen duidelijk overwicht te zien van technisch of economisch opgeleide vrouwen te zien. “Een goede vooropleiding is wel nodig, maar hebben er niet specifiek op gelet wát iemand gestudeerd heeft,” aldus Opzij-redacteur Femke van Wiggen. “We hebben de top 100 gemaakt, om te laten zien dat vrouwen het wel kunnen. Hopelijk werkt dit ook als inspirerend voorbeeld voor jonge vrouwen.” Opzij heeft ook een aantal tips voor vrouwen die aan de top willen komen. Een van de tips is ‘vroeg kinderen krijgen’, maar die tip wordt niet opgevolgd. De gemiddelde leeftijd in Nederland waarop een vrouw haar eerste kind krijgt is 28,8 jaar, maar bij hoger opgeleide vrouwen ligt dat met 31,2 jaar een stuk hoger. De doorbreking van de mannelijke hegemonie in de top van de macht laat waarschijnlijk nog even op zich wachten.

Tags: #arbeidsmarkt, #diversiteit, #studiekeuze


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: