Studenten ontevreden over RUG-voorzitter Poppema

Gepubliceerd op 03 november 2009, 17:11
Auteur: StudNed.nl Redactie (Marcel)

Sibrand Poppema bij een debat over de toekomst van het hoger onderwijsTwee van de drie studentenfracties in de universiteitsraad van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG)  voelen zich gepasseerd door de afgelopen collegejaar aangetreden bestuursvoorzitter Sibrand Poppema. Uit onvrede over de besluitvorming over de invoering van bindend studieadvies zijn studentenfracties SOG en GSb vorige week boos de raadsvergadering uitgelopen. Sàndor Schokker (SOG) noemt het “schrijnend dat het College van Bestuur in een discussie op basis van een slecht stuk tweederde van de studenten passeert.” Thomas Wagenaar (GSb) noemt het handelen van het bestuur in deze kwestie “autoritair”.

De studentenfracties staan niet alleen in hun commentaar. “Poppema heeft voor zijn aanstelling altijd gezegd dat hij eerst andere maatregelen wou proberen en dat het bsa een laatste redmiddel was. Daarnaast wou hij de universiteitsraad ook altijd vroeg in het overleg betrekken,” aldus een anonieme betrokkene bij de sollicitatieprocedure van de nieuwe voorzitter. Poppema lijkt sinds zijn benoeming van gedachten veranderd te zijn. In juni werd bekend dat de collegevoorzitter met alle 9 decanen afspraken had gemaakt over een experiment met een bsa. Deze afspraken werden echter wel gemaakt zonder overleg met de universiteitsraad. Ook worden afspraken over rendementsmaatregelen die twee jaar geleden met de raad zijn gemaakt, net vóór de komst van Poppemma, hiermee overboord gegooid.

Personeel
De personeelsfractie is wel unaniem voor een bsa. “We hebben er zelfs een hele dag op de hei aan besteed. In de fractie van vorig jaar twijfelden enige leden, maar dit jaar is de fractie overtuigd van de noodzaak en de urgentie,” aldus voorzitter Douwe Fokkinga. “We willen nog wel een overzicht zien van alle problemen en consequenties die een invoering met zich meebrengt. Dan kunnen we beoordelen of faculteiten die er nog niet aan toe zijn, misschien een jaar moeten wachten.”

Tags: #Bindend studieadvies (bsa), #Groningen, #GSb, #medezeggenschap, #rendementen, #SOG


Plaats een reactie


Volg StudNed.nl via: